Fiscale aftrekbaarheid op Spotify en streamingsdiensten

Bijna iedereen maakt er tegenwoordig gebruik van: Spotify, Soundcloud, Apple Music,… Ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar wat met de fiscale aftrekbaarheid? In dit artikel geven we een woordje uitleg over de fiscale mogelijkheden met je streamingsabonnement(en).

Wat met muziekstreamingservices?

Je kan je abonnement(en) op muziekstreamingservices zoals Apple Music, Spotify of Soundcloud (en andere), fiscaal aftrekken. Daar hangt wel een voorwaarde aan vast: je gebruikt de streamingservice als onderdeel van je werk. Je moet ook kunnen aantonen dat je Spotify of dergelijke echt nodig hebt om je professionele activiteit uit te oefenen of dat dit een toegevoegde waarde is voor je bedrijf of werkplek.

Wat valt onder professioneel gebruik?

Een podcast maker: als je je Spotify abonnement nodig hebt om je podcasts te publiceren, dan is je Spotify factuur fiscaal aftrekbaar.

Artiesten: Als je muziek beschikbaar maakt op streamingsplatformen, dan kan je de abonnementskosten aftrekken.

Wat valt niet onder professioneel gebruik?

Een IT Consultant: het is moeilijk aan te tonen dat je als IT consultant Spotify echt nodig hebt voor je werk, ook al heeft muziek beluisteren een positieve invloed op de productiviteit.

Advocaat: muziek luisteren valt niet onder je takenpakket als advocaat, dus betaal je je Spotify abonnement maar beter privé.

Opgelet: ook voor freelancers en vrije beroepers wordt een Spotify abonnementskost niet aanvaard en neem je dit beter op als privé kost.

Belangrijke info

In de gebruiksvoorwaarden van Spotify, Apple Music en andere muziekstreamingservices, staat duidelijk vermeld in hun dat dit enkel bestemd is voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Dit betekent dat je de muziek van die streamingservices niet publiekelijk mag afspelen in een commerciële of zakelijke ruimte, zoals bijvoorbeeld een winkel, kapsalon, kantoor, enz…

Als je dit wel wil doen, kies dan voor een andere muziekdienst en hou er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn voor Sabam en de billijke vergoeding. Deze zijn wel volledig fiscaal aftrekbaar!

Spotify privé en professioneel gebruiken

Meestal wordt Spotify zowel professioneel als privé gebruikt. Als dat zo is, moet je aangeven hoeveel het professionele gebruik bedraagt. Je werkt bijvoorbeeld vijf dagen per week; dan pas je een verhouding van 5 op 7 toe op de abonnementskosten. Je brengt dan maximum 71% van de totale abonnementskost in als beroepskost.

Wat met de nodige apparatuur om muziek of audio te beluisteren?

Als je je Spotify factuur fiscaal aftrekt, vergeet dan ook niet om het toestel waarop je muziek of audio luistert, af te trekken. Het ideale moment om te investeren in een degelijke speaker of hoofdtelefoon. De aftrekbaarheid hiervan is tot hetzelfde percentage als je abonnement.

Wat met Netflix?

Netflix kijken bevordert de productiviteit niet, dus wordt dit ook niet beschouwd als een beroepskost voor zelfstandigen. Dit geldt ook voor alle andere videostreamingsdiensten, inclusief YouTube. Als je in de filmindustrie werkt of kunt aantonen dat je dit abonnement nodig hebt voor je werk, kan het mogelijks wel aftrekbaar zijn.

Tot slot

Je Spotify- of andere muziekstreamingsabonnementen kan fiscale voordelen bieden op voorwaarde dat je kunt aantonen dat je dit professioneel gebruikt. Ook al kunnen sommige beroepen duidelijk voordelen halen uit het gebruik van deze diensten, wordt het voor de meeste moeilijk om deze kost af te trekken. Als je deze kost wel kan aftrekken, let dan goed op wat er in de gebruiksvoorwaarden staat over publiek gebruik en ook op de correcte verdeling bij professioneel en privé gebruik. Vergeet niet om de apparaten waar je muziek of audio mee beluistert, ook in te brengen als beroepskost.

Similar Posts