Een wedstrijd op sociale media organiseren?

Reclame maken voor je zaak kan op veel manieren. Een van de populairste kanalen om dit te doen, zijn social media platformen zoals Facebook en Instagram. Een wedstrijdje organiseren als “like en win, share en win” kan je naambekendheid een boost geven. Maar mag dit zomaar? Wat zegt de wetgeving en waar moet je rekening mee houden?

De Belgische wetgeving verbiedt loterij. Je actie mag dus geen loterij zijn waarbij de winnaar door het toeval gekozen worden. Het is dus niet toegelaten om zomaar een actie te houden als “like onze pagina en win”, waarbij je de uiteindelijke winnaar loot uit de deelnemers. U mag dit zelfs niet doen als de deelname aan de actie gratis is.

Wat u wel mag doen, is een wedstrijd organiseren waarbij de intellectuele en/of fysieke capaciteiten van je deelnemers doorslaggevend zijn. Denk maar aan een kennisvraag stellen met meerkeuze antwoorden, dit aangevuld met een schiftingsvraag (waarbij je bv. peilt naar het aantal juiste inzendingen). Let wel op dat je de kennisvraag niet te eenvoudig maakt, anders riskeer je alsnog dat het om een verboden actie gaat.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de GDPR-wetgeving. Deze laat je toe om bepaalde gegevens op te vragen bij de deelnemers, maar als je deze nadien wil gebruiken voor andere doeleinden (bv. nieuwsbrieven en reclame mails), moet je daar uitdrukkelijk toestemming voor vragen. Je moet dan ook de deelnemers informeren over hun rechten en hoe ze eventueel bezwaar kunnen aantekenen.

Elk social media platform heeft zijn eigen regels over welke soort acties er toegelaten zijn. Kijk zeker na op het betreffend platform, welke spelregels je moet respecteren voor dat je een actie organiseert. Als je je niet aan deze regels houdt, dan riskeer je dat je pagina of winkel offline wordt gehaald.

Vergeet ook niet om een wedstrijdreglement op te maken. Informeer je deelnemers over hoe ze kunnen deelnemen, hoelang de wedstrijd loopt, hoe en wanneer de winnaars bekendgemaakt worden, hoe en wanneer ze hun prijs kunnen ophalen, enz. Zorg ervoor dat deelnemers dit reglement op voorhand kunnen inkijken en laat hen bij hun deelname registratie  bevestigen dat ze dit gelezen hebben en ermee akkoord gaan.

Kort samengevat: een actie op sociale media als “like deze pagina en win” is niet zomaar toegelaten. Je kan wel een wedstrijd organiseren maar hou rekening met de spelregels van het social media platform en ook met wat de Belgische wetgeving verbiedt: een winnaar kiezen door loterij.

Similar Posts