Een dagprijs op je menukaart zetten?
Als horeca uitbater moet je met enkele zaken rekening houden als je de prijzen van gerechten en dranken afficheert. In dit artikel geven we mee waarmee je rekening moet houden, wat met prijzen op je terras en info over dagprijzen, bv. bij visgerechten. Dagprijzen worden hiervoor vaak toegepast omdat de aankoopprijs nogal kan schommelen.
Hoe prijzen aankondigen?
Een horecazaak levert meestal zogenaamde homogene diensten; eten, drank en eventueel logies. Het is verplicht om je prijzen vooraf aan te kondigen op een schriftelijke en ondubbelzinnige manier. De klant moet de prijzen kunnen raadplegen voor hij de zaak binnengaat. Je kan dit bv. doen door de prijslijst achter het raam van de toegangsdeur aan te plakken.
Ook binnen moet je de prijzen aangeven. Daarbij is het niet noodzakelijk om iedereen een menukaart te geven, dit kan eventueel ook met een groot bord uit te hangen met de prijzen van de gerechten en dranken. Let wel op dat deze voor iedereen zichtbaar is.
Ook op het terras?
Als de klanten op je terras ook maaltijden en dranken kunnen nuttigen, dan moet je ook daar een volledige prijslijst voorzien. Dit kan met een menukaart, maar ook hier is het mogelijk om een bord uit te hangen met vermelding van gerechten, dranken en prijzen.
Inclusief of exclusief?
Je vermeldt de prijs inclusief btw, taksen en eventuele kosten van andere verplichte diensten.
Je mag bv. wel aangeven dat de klant een extra portie (bv. frietjes of saus) kan bijbestellen mits een meerprijs te betalen. In dat geval moet je de prijs daarvan apart vermelden op je menukaart of prijslijst.
Werken met een dagprijs
Bepaalde gerechten zetten op je menukaart tegen een dagprijs (bv. vis, garnalen)? Dit is toegelaten maar je moet er wel voor zorgen dat de precieze dagprijs voor de klant zichtbaar is, bv. door een prijskaartje bij je menukaart/prijslijst te voegen.
Kort samengevat:
Je prijzen moeten van buitenaf duidelijk te zien zijn voor de klant. Ook op het terras moet je een volledige prijslijst voorzien. Als je met dagprijzen werkt voor bepaalde gerechten, dan moet je de dagprijs concreet aangeven door bv. een prijskaartje toe te voegen aan je menukaart en/of prijslijst.